Početna stranica

 

 

Arhiva i program sajma 2005. godine
deutsch 2005 english 2005 espanol 2005 francais 2005 italiano 2005

O sajmu

 

Prvi Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu događa se kao dio Balkanskog anarhističkog sajma knjiga, nastalog u suradnji između anarhističkih pokreta iz regije (ne samo zemalja bivše države, već i drugih). Ideja B.A.S.K.-a je bila da sajam bude "putujući", tako da je prvi održan u Ljubljani krajem ožujka 2003. godine, sada se održava u Zagrebu, a zatim ide dalje. Pročitajte tekst objavljen po završetku prvog B.A.S.K.-a.

No, Anarhistički sajam knjiga će se nastaviti događati u Zagrebu, svake godine u proljeće, kako bi na lokalnoj razini stvorili dostupnost slobodarske i srodne literature, ali i proširili diskusije koje se vode unutar pokreta, te ih doveli do zaključaka važnih za sredinu u kojoj živimo.

 

Ideja Anarhističkog sajma knjiga je nastala po uzoru na slične sajmove u svijetu, koji već imaju dugogodišnju tradiciju postojanja, na tisuće posjetititelja i posjetiteljica, te u sredinama u kojima su nastali predstavljaju važno mjesto sretanja, kako na lokalnoj, tako i na međunarodnoj razini.

Baš zbog toga je svačije sudjelovanje važno - dođite i podržite ovu manifestaciju koja donosi nešto drugačije i svoju važnost ima upravo u činjenici da se bazira na sudjelovanju svih i solidarnosti kao temelju promjena koje smatramo poželjnim.

 

Program 2005. godine

 

Petak, 18. 03. 2005.
Subota, 19. 03. 2005.
Nedjelja, 20. 03. 2005.
         

[galerija Nova, Teslina ulica, Atrij]

15:00 - 21:00
Sajam knjiga - dođite i pogledajte knjige koje nude izdavači, besplatne materijale različitih grupa, novine, časopise... Kako bi dobili ideju o tome što će biti zastupljeno na sajmu, pogledajte ovu listu linkova...

19:00 - 21:00
Predstavljanje izdavača, projekata i otvorenje izložbe...

DataArt+

DataArt+ predstavlja svoja nova izdanja, a riječ je o knjigama:
Cherie Matrix: Priče iz Klitorisa - istinite priče najvećih svjetskih pro-seks feministica. Žene kroz intimne, necenzurirane eseje pokušavaju opovrgnuti ideju da ravnopravnost spolova isključuje sam seks. Obavezno štivo za sve open-minded feministice.
Evasion - novela opisuje putovanje osobe, koja zbog krađa izbjegne ne samo zatvor, već i 40-satni radni tjedan i beznadnu dosadu modernog života. Putovanje dokumentira literarnu i metaforičnu reklamaciju života pojedinca i života koji ga okružuje - opisuje život koji je vrijedan življenja i borbe.
Valerie Solanas: Scum manifesto - izdano prvi put daleke 1968, ovo djelo opisuje poglede radikalne feministice onog doba, obrađujući muškarce kao biološku grešku evolucije i njihovu neprestanu motivaciju za seks sa bilo kojom ženom u bilo koje vrijeme...

Cafe Libertad

Projekt Cafe Libertad iz Hamburga predstavlja konkretnu alternativu kapitalističkom uvozu kave, odnosno iskorištavanju uzgajivača i radnika na plantažama kave u zemljama "trećeg svijeta". Fair-trade (u doslovnom značenju poštena razmjena) kava koju proizvode dolazi iz Zapatističkih dijelova Chiapasa u Meksiku, čime neposredno pomažu opstanak Zapatističkih zajednica i njihovu borbu.
Članovi kolektiva Cafe Libertad će predstaviti svoj rad, a tijekom sajma ćete moći kupiti i kavu...

Antiautoritarni pokret i No Border Camp u Grčkoj

Antiautoritrani pokret iz Grčke će ukratko predstaviti svoje djelovanje i najaviti No Border Camp koji će se dogoditi u Grčkoj tijekom ljeta 2005. godine.


Izložba i knjiga Doomsday Graphics i Shaved Women

Doomsday Graphics i Shaved Women predstavljaju knjigu objavljenu u suradnji sa Louarn Kounnaret Releases iz Francuske, te otvaraju izložbu koju će biti moguće pogledati tijekom sajma.

O autorima knjige i izložbe
Nenad Vukmirović je rođen '75. u Somboru, Jugoslavija. Završava srednju školu za dizajn u Novom Sadu 1994. Objavljuje radove u fanzinima i drugim nezavisnim publikacijama, u zemlji i inostranstvu od ranih devedesetih. Autor je nekoliko fanzina (Agitator, Unutrašnji Bunt!, Idila Morte...) i svirao u nekoliko bendova (Unutrašnji Bunt, Delo Ludila...) poznatih u okvirima lokalne punk/HC scene. Takođe radi dizajn za punk/HC bendove i njihova izdanja. . Od 2003. svoje crteže radi i na ljudskoj koži(tattoo). Apokalipsa se nastavlja!
O Meni...
...Moja prva sećanja su vezana za crtanje. Ponekad mislim da sam crtao pre nego što sam progovorio. To mi zvuči logično, jer i danas bolje komuniciram linijom nego rečju...
O Doomsday Graphics...
...Doomsday Graphics serijal je plod moga pokušaja da ostanem normalan i svestan u sistemu u kom to nisu previše željene vrline. Utroba iz koje je taj plod nastao su moja osećanja i moj mozak, a seme koje je oplodilo utrobu, prokletstvo ljudske civilizacije, gospodara i sluga...

Andrea Tomašević je rođena 21.06.1973. u Beogradu. Iza sebe ima popriličan staž na domaćoj alternativnoj punk/HC sceni, koji se sada već meri periodom od punih petnaest godina. Sve te godine protiču sa nesmanjenim žarom, entuzijazmom i energijom u želji da da svoj lični pečat i doprinos lokalnoj sceni. Svoj prvi fanzin "Shaved Women" izdaje 1991., i od tog perioda počinje njena saradnja sa mnogim drugim lokalnim fanzinima i nezavisnim publikacijama, učestvuje u nekoliko zbirki alternativne poezije, jedno vreme radi i kao saradnik pojedinih muzičkih časopisa, i takođe radi kao koautor i voditelj radio emisije "Trasher" na tada nezavisnom radiju B92.
U poslednjih nekoliko godina Andrea svoja interesovanja i umetnički izraz proširuje i nadograđuje bavnjenjem fotografijom i kolažom. Kolaži nastaju od isečaka iz novina, delova fotografija, crteža... i samim tim postaju grub odraz u iskrivljenom ogledalu stvarnosti. Vremenom, njen izraz postaje prefinjeniji i njeni kolaži nisu samo u službi šoka, oni nam sada pokušavaju ispričati priču iz života u današnjem društvu na inteligentan, kritički i nadasve zanimljiv način. Ona koristi ikonografiju današnjeg potrošačkog društva - reklamu, ubacujući detalje realnosti u nestvaran svet sreće, blagostanja i lepote bilbord kulture... Radovi predstavljeni u ovoj knjizi, rađeni su tehnikom kompjuterske grafike, i do sada su prikazani u okviru nekoliko grupnih izložbi u zemlji.

 

[Trg Petra Preradovića/Margaretska ulica]

10:00 - 15:00
Sajam knjiga se seli na otvoreno, pa su knjige dostupne i na "špici"... U slučaju lošeg vremena sajam se seli nazad u galeriju Nova.

16:00 - 21:00
[dvorana Zelene akcije, Frankopanska 1, u dvorištu]

Nove strategije antikapitalističkog pokreta - diskusija sastavljena iz dva dijela, prvi dio uključuje predstavljanje konkretnih projekata, dok je drugi dio otvorena diskusija koja će se baviti predstavljenim projektima, problemima unutar pokreta, strategijama antikapitalističkog pokreta i njihovim promjenama, te svim ostalim što u diskusiji vi sami predložite.

U prvom dijelu će biti predstavljene anarhosindikalističke grupe iz regije (SiSD [Slovenija], ASK [Hrvatska], i ASI [Srbija]), ideja hacklabova i tehnologije "odozdo", te LETS (Local Exchange Trading System), alternativni sustav ekonomije i razmjene u lokalnoj zajednici koji je nedavno pokrenut i u Zagrebu.

Detaljnije o projektima koji će biti predstavljeni:

Hacklabovi, skvotovi, aktivisti, slobodan software, geekovi... Koje su veze među njima?

Danas se sve više susreću tehnologije i antagonistički pokreti. Ne uvijek na željeni način, često se tehnologije koriste za kontroliranje aktivista (a i drugih ljudi). Slobodan software, slobodan pristup informacijama na internetu, znanje o zaštiti privatnosti i sigurnosti, kreiranje vlastitog informativnog sadržaja na slobodnim serverima, itd... stvaraju jednim dijelom otpor prema sveprisutnim neoliberalnim politikama koristeći iste tehnologije kojima se limitira sloboda i povećava kontrola. Zanimljivo je da i velike kapitalističke kompanije imaju svoj dio kolača u tome... Predstavljanje će obuhvatiti teme skvoterskih open access prostora, hacklabova, hackmeetinga, free softwarea, free servera, geekova, radikalnih aktivista ... i njihovoj međupovezanosti.
Govori: Edgar/Monteparadiso HackLab

Alternativni ekonomski sustav - LETS

LETS (Local Exchange Trading System - Lokalni sustav razmjene i trgovine) je sistem razmjene dobara bez novca. To je alat koji u zapadnim zemljama preko 20 godina omogućava alternativno ekonomsko funkcioniranje ljudima koji žive "na rubu društva", članovima komuna, nezaposlenima, anarhistima ili zelenima. Članovi LETSa sudjeluju sa robama i uslugama koje žele i mogu ponuditi. Jednostavan mehanizam omogućuje da dvije osobe ne moraju vršiti razmjenu direktno. Osoba koja nešto prima, uzvraća približnu vrijednost bilo kome u sistemu. Razmjene se tako rotiraju među članovima sistema, a svi članovi prate protok vrijednosti. Pazi se da kroz neki vremenski period nitko ne prima ili ne daje više od drugih, odnosno da ne ide u dugovanje, ili ako ako se to dogodi pokušava se riješiti (npr. oprostom duga osobi koja objektivno nije mogla uzvratiti na primljenu vrijednost zbog bolesti, i sl.). Na prezentaciji zagrebačkog LETSa možemo diskutirati o praktičnim uputama za pokretanje sistema, razmotriti pitanje ne-plaćanja poreza kroz LETS, osvrnuti se na fantastičnu raširenost LETS-a u Britaniji i još nekim zemljama.
Govore: članovi LETS projekta iz Zagreba

Anarhosindikalizam u regiji

Tri anarhosindikalističke organizacije iz regije (SiSD [Slovenija], ASK [Hrvatska], i ASI [Srbija]) će zajednički predstaviti svoj rad i uopće samu ideju anarhosindikalizma.
Govore: članovi grupa

Međunarodno nasuprot lokalnog? - učenje na pogreškama projekta Abolishing the Borders from Below

Projekt "Abolishing the Borders from Below" je nastao 2001. godine u Berlinu, a na inicijativu istočnoeuropskih anarhista/imigranata, kako bi putem istoimenog časopisa širili vijesti iz istočnoeuropskih i balkanskih zemalja na "zapadu". Grupa je aktivna i na lokalnoj razini, točnije, u Berlinu.
Do studenog 2004. godine objavljeno je 18. brojeva časopisa, a časopis je znanto podigao kvalitetu, nakladu, broj kontakata, itd. Iako je taj razvoj bio pozitivan, sav posao je pao na leđa nekoliko ljudi, a počele su se razvijati i određene hijerarhijske strukture, rodni sukobi i nejednaka zastupljenost, te kontinuirane financijske teškoće.
Predstavnici kolektiva će predstaviti probleme s kojima su se susreli, kako bi potaknuli diskusiju o razini međunarodne suradnje i koliko ona "potiskuje" lokalne projekte, o autoritetima s kojima se svakodnevno moramo boriti (bez obzira na svoju anarhističku pozadinu), te koliki je uopće smisao jedne takve publikacije...
Govore: članovi kolektiva ABB

 

 

[galerija Nova, Teslina ulica, Atrij]

10:00 - 15:00
Sajam knjiga - dođite na kavu ili čaj, potražite knjigu koju ste propustili prethodnih par dana, pozdravite se sa sudionicima i provedite nedjeljno prijepodne u ugodnom društvu... Time zatvaramo prvi Anarhistički sajam knjiga.