Program

Sudjelovanje

O sajmu

Financiranje

Zašto anarhizam?

Linkovi

 

Program sajma

Petak, 08. 04. 2016.

15:00 - 19:00
[
Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Sajam knjiga - dođite i pogledajte knjige koje nude izdavači, besplatne materijale različitih grupa, novine, časopise...

18:00 - 19:00
[
Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Pojava anarhističkih ideja u radničkom pokretu Slavonije

Povijest anarhizma u Hrvatskoj i šire u regiji, gotovo je posve nepoznata. Ovih dana objavljena je publikacija u izdanju Što čitaš? Širenje bludnih ideja u Slavoniji - Pojava anarhističkih ideja u radničkom pokretu Slavonije kao prilog istraživanju te povijesti, a koja po prvi put izlazi s nizom novih podataka i imenima anarhista koji su djelovali na području Slavonije na prelazu s 19. na 20. stoljeće.
Radnički se pokret na području Slavonije, a time i anarhizam, razvijao u iznimno represivnim državnim okvirima Austro-Ugarske Monarhije.
Pojava anarhizma na slavonskom području veže se uz djelovanje trojice radnika: bravarskog pomoćnika Ignjata Graffa, krojača Ivana Zeppa te učitelja Miloša Krpana, čijim djelovanjem se bavi publikacija koju ćemo predstaviti.

19:00 - 20:00
[
Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Anarhizam i sindikalizam u Srbiji 1904-1912.

Istorija lokalnog anarhističkog pokreta, kao i anarhističkih uticaja u radničkom i socijalističkom pokretu, najvećem broju ljudi je potpuno nepoznata, uključivši tu i većinu lokalnih anarhista/kinja.
Ipak, ova istorija je veoma interesantna, sadržajnija i borbenija nego što je to do sada prikazivano u objavljenim istraživanjima o istoriji socijalističkog i radničkog pokreta.
Od esecijalne važnosti je da upoznamo istoriju našeg pokreta: bez obzira na očigledne i drastične diskontinuitete koji obeležavaju razvoj anarhizma u našoj sredini od doba Prve internacionale do današnjih dana, postoje i brojni razlozi zbog kojih bi ove različite periode trebalo sagledati iz današnje perspektive i tako ih naknadno povezati i uporediti, doprinoseći time razvoju samosvesnijeg pokreta.
Ovom prilikom ćemo se posebno osvrnuti na period verovatno najizraženijeg prisustva anarhističkih i revolucionarno sindikalističkih ideja u našoj sredini. Uzećemo u obzir i teorijski razvoj anarhizma kao i praksu zasnovanu na anarhističkim principima.


Sajam hrani i podržava kolektiv Hrana, a ne oružje!

English

Subota, 09. 06. 2016.

10:00 - 20:00
[Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Sajam knjiga dođite i pogledajte knjige koje nude izdavači, besplatne materijale različitih grupa, novine, časopise...

12:00 - 13:00
[Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Čitanje: Calais, Calais

Knjiga Calais, Calais napisana je prema utiscima i iskustvu Amy Non, aktivistkinje koja je boravila u Calaisu tijekom prve polovice 2014. godine. Osim osobnih iskustava, knjiga sadrži činjenice o Calaisu, rastu desnice, evropskom graničnom režimu, zemljama iz kojih migranti dolaze te osvrte o rodu, privilegijama, rasizmu, burn-outu i traumi. Knjiga kao osobni izvještaj s terena predstavlja dodatak izvještajima koji iznose činjenice te daje uvid u svakodnevni život i situaciju migranata i aktivista u Calaisu.
Iz knjige:
"This is about activism at the borders.
On the one hand about experience, images
On the other about inquiring, searching.
And about questions, open ones
Then a consequence, again.
In the end it’s about resistance."

13:00 - 14:30
[Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Ljudi, a ne dokumenti!

Kritički pogled na slogan "Izbjeglice dobrodošle" ("Refugees Welcome") - poziv na raspravu o praksama, iskustvama i solidarnosti iz slobodarske perspektive.
Iako je važno da budemo jaki i ujedinjeni u  solidarnosti protiv kapitalističkih graničnih režima i fašističkih tendencija, želimo otvoriti prostor za kritiku i proispitivanje vlastitih akcija "solidarnosti", kao i aktivnosti drugih. Konkretno želimo pričati o kolonijalnim idejama koje se i dalje reproduciraju i promisliti mogućnosti zajedničke borbe. Posebno želimo kritički sagledati popularni diskurs "izbjeglice dobrodošle" i njegovu tendenciju da se ne samo legitimira srkbnički odnos prema migrantima nego  također sadrži naoko subverzivne ali duboko liberalne i segregativne aspekte.
Oni koji su zainteresirani mogu pročitati unaprijed tekst koji je napisao drug F. kao jedna osnova za diskusiju.
Nakon kratkog uvoda ćemo prijeći na otvorenu raspravu.

14:30 - 15:00
[Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Predstavljanje: Radikalni sajam knjiga u Hamburgu

Drugi Radikalni sajam knjiga održat će se 11. i 12 lipnja 2016. i to opet u autonomnom kulturnom centru Rote Flora u Hamburgu.  Sudjelovanje na Anarhističkom sajmu knjiga u Zagrebu iskoristiti ćemo za predstavljanje i najavu sajma u Hamburgu.
Više informacija na: S radicalbookfairhamburg.wordpress.com

15:00 - 16:00
[Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Predstavljanje novih izdanja KKUSIUSK: Alexander Berkman: Bukvar anarhizma i Sergej Stepnjak: Kućica na Volgi

KKUSIUSK ponovo jaše! Nakon prividne pauze, u 2016. donosimo dva nova izdanja:
„Bukvar anarhizma“, Aleksandar Berkman – verovatno najčitljiviji priručnik za poimanje i praktikovanje anarhističkih uverenja koji je ikada napisan; gotovo sto godina od prvog izdanja, konačno prilika da i na srpskohrvatskom čujemo legendarno „Kako bi bilo kada bismo ukinuli državu?“ i slična pitanja kojima slobodari jedni druge, ili sami sebe, znaju da bombarduju. P.S. „Bilo bi super!“
„Kućica na Volgi“, Sergej Stepnjak – minijaturna kruna edicije „Afirmacija negacije“ i najčudnije delo koje je jedan „terorista“ ikada napisao. Nakon „Podzemne Rusije“, „Andreja Kožuhova“, „Pet sestara“, vreme je da se „... redovima boraca za sreću i mir miliona drugih pridruži još jedna duša. A uskoro i dve.“
Predstavljanje i razgovor o novim izdanjima, uz kratak osvrt na rad KKUSIUSK-a. Planovi i predlozi za buduće delovanje.

16:00 - 18:00
[
Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Diskusija o samoorganiziranim projektima migranata: slučaj skvota Orfanotrofio u Solunu i o Tvrđavi Evropi te zatvaranju tzv. "zapadne balkanske rute"
Tijekom diskusije će biti riječi i o NO BORDER CAMPu, koji će se održati u Solunu od 15. - 22. srpnja.

18:00 - 20:00
[
Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Crimethinc: Demokracija ili sloboda?
Koja je razlika između demokracije i anarhije?

Demokracija je jedna od najpopularnijih ispraznih riječi u politici. Od Demokratske narodne republike Koreje do najradikalnijih socijalnih pokreta, gotovo svi tvrde da su demokratski. Tijekom ove diskusije, biti će riječi o tome što povezuje sva različita shvaćanja demokracije i što anarhizam razdvaja od svega toga. Sagledati ćemo kako su nedavni društveni pokreti eksperimentirali s demokratskom retorikom i praksama, te zaključno istražiti drugačije načine shvaćanja onoga što radimo kad donosimo odluke.


Nedjelja 10. 04. 2016.

10:00 - 15:00
[Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Sajam knjiga - dođite na kavu ili čaj, potražite knjigu koju ste propustili prethodnih par dana, pozdravite se sa sudionicima i provedite nedjeljno prijepodne u ugodnom društvu...Time zatvaramo 12. Anarhistički sajam knjiga.

12:00 - 13:30
[
Zagrebački plesni centar, Ilica 10 (u dvorištu)]

Western Left and media politics of Russia in context of war in Ukraine

In the recent years, Russia has invested massive amounts in media and activist groups that would represent its perspective and support its politics in the West. Now Russia is reaping some fruit.
A wide range of leftist and even anarchist groups became a mouthpiece for distributing the propaganda of the Russian state. Russia sometimesseems to fulfill the hopes of all the political spectre – from leftists to ultraconservatives, from antifa to traditional fascists... How is this possible? What narratives are used and which of them are the most attractive? What does it all have to do with the history of WWII, antifascism, Cold War and modern media-colonialism?
Questions raised and answered, discussion moderated by an ex-Russian anarchist.