Početna stranica

 

 

Glavni program sajma 2007
Program - english
deutch 2007 english 2007 francais 2007 italiano 2007 portugues 2007

 

Uvodni program

 

26. 03. - 29. 03. 2007.
(svaki dan od 17:00 - 21:00)
[galerija Nova, Teslina ulica, Atrij]

Izložba fotografija "Momenti"
Autor: Mario Grkinić

         

Mario Grkinić unutar izložbe ''Momenti'' izlaže svoje crnobijele fotografije kojima bilježi trenutke, momente. Taj moment čini odraz svakodnevnog, uprizorenje koje ostavlja trag na pojedincu. Na izvjestan način ona prikazuje te tragove koji se sakupljaju, cirkuliraju i stvaraju doživljaj koji predstavlja značenje pojedinca i njegova odnosa prema okolini, te sačinjava izbor fotografija kao izraz uočavanja okoline te njeno bilježenje i opis. Pri tome, u odnosu pojedinca i okoline izmjenjuje se težnja naglašavanja ispresijecanja neposrednog i otuđenog.
Izloženi su radovi nastali kroz pojedine serije fotografija. Ovom prilikom načinjen je izbor koji predstavlja taj odnos.

 

Tijekom izložbe će biti prikazani i filmovi o organizaciji u lokalnim zajednicama i općenito o anarhističkom pokretu:

Ponedjeljak, 26. 03. 2007. u 19:00

Adventure is Better than Caution, dokumentarni film o Animal Liberation Frontu (ALF), koji otkriva što ALF radi, zašto i protiv čega se bore. Film govori o njihovim akcijama iz "prve ruke". I dok je s jedne strane riječ o anonimnosti, ALF ima svoj ured glasnogovornika, te video produkciju koji su javni i dostupni.
Trajanje: 16 minuta

Produkcija: ALF

Living room: Space & place in infoshop culture, film o nestajanju javnih prostora koji nemaju komercijalnu svrhu, već su okrenuti zajednici, otvoreni i nude besplatne sadržaje. Infoshopovi, kao jedan primjer autonomnih prostora, nude inače nedostupnu ili teško dostupnu literaturu, ali i prostor za druženje i upoznavanje, te prostor za organizaranje zajednice i raznih akcija. Film je fokusiran na šest infoshopova u sjevernoj Americi, no zapravo govori o "infoshop kulturi" u svijetu.
Trajanje: 66 minuta
Produkcija: Liz Simmons i Courtney Kallas

Utorak, 27. 03. 2007. u 19:00

The Windmills of Capitalism, dokumentarni film o paradoksalnom potezu uništavanja jednog eko sustava postavljanjem vjetrenjača kao "ekološkog izvora energije" u području Oaxaca u Meksiku. Uništavanje eko sustava za zajednicu znači nestanak osnovnih resursa za opstanak.
Odličan prikaz kako održivost ne može biti osigurana kroz kapitalistički sustav, jer isključuje društveni i ekološki pristup problemu, već jednostavno traži novi izvor prihoda.
Trajanje: 13 minuta
Produkcija:
The Other Journalism u suradnji sa Other Campaign.

Atenco: Breaking the Siege, dokumentarni film o događajima u San Salvador Atenco u Meksiku tijekom prvih dana svibnja 2006. godine. Film govori o borbi lokalne zajednice protiv oduzimanja zemlje od koje žive i koja im osigurava opstanak, ali i državnoj represiji protiv njihovog priključivanja zapatističkoj Drugoj kampanji.
Dobrom analizom događaja film jasno govori o povezanosti represivnih organa, medijske propagande i korporacija, te fizičkog i psihološkog rata koji se provodi u Meksiku u svrhu slamanja socijalnih pokreta koji se danas šire van granica vrlo poznate pobune u Chiapasu. Model tog rata nije isključivo stvar Meksika, već je model koji se prenosi, a posljednji primjer možemo vidjeti i u Kopenhagenu. Drugi dio svijeta, ista vrsta sukoba. U Meksiku je sve ipak brutalnije, prebijanje, mučenje, silovanje...
Trajanje: 47 minuta
Produkcija: Canal 6 de Julio i Promedios.

Srijeda, 28. 03. 2007. u 19:00

Anarchism in America, dokumentarni film sa početka osamdesetih, jedan od rijetkih pokušaja prikaza anarhističke povijesti i tradicije. Unatoč činjenici da autori filma putuju po SAD-u i poklušavaju prikazati što širu sliku anarhističkog pokreta i razlilčitih pristupa, ovaj film donosi i važne činjenice za ukupnu anarhističku povijest. Od izrazito rijetkih video snimki i razgovara sa Emmom Goldman, do vrlo zanimljivog razgovora sa nedavno preminulim Murray Bookchinom, ili pak članovima punk benda Dead Kennedys, film donosi širok spektar ideja...
Svakako je riječ o zanimljivom presjeku ideja i praksi od najranijih dana anarhističkog pokreta sve do početka osmadesetih godina. Ono što predstavlja specifičnost ovog filma je da obrađuje i liberterijanstvo, prilično bizarnu kombinaciju anarhizma i liberalnog kapitalizma, naravno, američku specifičnost, jer gdje drugdje privatno vlasništvo predstavlja svetinju!? Naravno, film nije fokusiran na jedan segment anarhizma, već pokušava predstaviti presjek, iako je upitno do kuda tu treba ići i što uopće nazvati anarhizmom...
Trajanje: 74 minute
Produkcija: Steven Fischler i Joel Sucher

Četvrtak, 29. 03. 2007. u 19:00

Terrorists - The Kids They Sentenced, švedski dokumentarni film o posljedicama prosvjeda u Gothenburgu 2001. godine, nakon kojih se dogodilo suđenje nekolicini mladih ljudi, a tijekom kojeg su okarakterizarni kao teroristi i osuđeni na do tada neviđene kazne.
Mediji su ignorirali ono što prosvjednici imaju za reći i umjesto argumenata, prenosili su samo slike nasilja. Ovaj film donosi i tu stranu priče, objašnjava motivaciju za prosvjede, pogotovo u ovom slučaju, kada se dogodio sastanak vrha EU, na kojem je gostovao i Bush.
Trajanje: 85 minuta
Produkcija: Stefan Jarl i Lukas Moodyson