Početna stranica

 

 

Arhiva i program sajma 2007.
Program - english
deutch 2007 english 2007 francais 2007 italiano 2007 portugues 2007

 

Uvodni program

26. 03. - 29. 03. 2007.
(svaki dan od 17:00 - 21:00)
[galerija Nova, Teslina ulica, Atrij]

Tijekom izložbe će biti prikazani i filmovi o organizaciji u lokalnim zajednicama i općenito o anarhističkom pokretu.

Izložba fotografija "Momenti"
Autor: Mario Grkinić

 

Glavni program sajma

 

Petak, 30. 03. 2007.
Subota, 31. 03. 2007.
Nedjelja, 01. 04. 2007.
         

15:00 - 21:00
[Zelena akcija, Frankopanska 1 (u dvorištu)]

Sajam knjiga - dođite i pogledajte knjige koje nude izdavači, besplatne materijale različitih grupa, novine, časopise... Pogledajte popis sudionika.

16:00
[Zelena akcija, Frankopanska 1 (u dvorištu)]

RUČAK - Hrana, a ne oružje! dijeli besplatan veganski ručak.

17:00 - 18:30
[dvorana Zelene akcije, Frankopanska 1 (u dvorištu)]

Studentski prosvjedi u Beogradu
Uvod u diskusiju: Tadej/ASI.
Studenti beogradskih fakulteta su, u jesen 2006. godine, napravili prvi odlučan korak u organiziranju protiv neoliberalnih reformi visokog školstva. Time su se pridružili borbi koju su nešto ranije te godine započele njihove kolege iz Francuske, Grčke, Slovenije i drugih zemalja.
Suprotstavljanje trendu da se znanje i školovanje tretiraju kao roba na tržištu bilo je glavna tema koju je studentski prosvjed 2006. stavio predjavnost. Najbitnija karakteristika prosvjeda bila je njegovo inzistiranje na direktno-demokratskom odlučivanju i nezavisnosti prosvjeda od političkih stranaka i službenih studentskih organizacija. Odluke o aktivnostima prosvjeda donošene su na studentskim zborovima, otvorenim za sve studente.
Studenti su tražili smanjenje školarina za 50%, jasno utvrđivanje kriterija za određivanje visine školarina i ostalih nameta, kao i izjednačavanje zvanja "diplomirani" po starom zakonu i zvanja "master" koje je uvedeno novim Zakonom o visokom obrazovanju. Nakon uzaludnih pregovora sa državom i upravama fakulteta studenti su se odlučili na radikalizaciju prosvjeda, kako bi javnosti dali na znanje da su njihovi zahtjevi pitanje čitavog društva, a ne samo sveučilišta. Prvi korak u radikalizaciji prosvjeda bio je upad u zgradu rektorata Univerziteta u Beogradu tijekom sjednice Konferencije univerziteta Srbije, a najznačajniji moment prosvjeda bila je blokada Filozofskog fakulteta, od 22. do 28. studenog 2006. godine.
Studentski prosvjed jetrajao tri mjeseca, od početka listopada do kraja prosinca 2006. godine. Tijekom prosvjeda održano je osam javnih okupljanja, preko 30 studentskih zborova na Filozofskom fakultetu i oko 15 zborova na drugim fakultetima. Preko 17.000 studenata Univerziteta u Beogradu je svojim potpisom podržalo zahtjeve prosvjeda.

19:00 - 20:30
[dvorana Zelene akcije, Frankopanska 1 (u dvorištu)]

Problem urbanizacije
Arhitekt Zvonimir Kontrec će govoriti o problemu urbanizacije i na koji način urbanistički problemi odražavaju agresivnu prirodu nacionalne države. Država koristi rast velikih gradova i deruralizaciju kao metode socijalne kontrole, dok suvremena prostorna politika predstavlja ograničenje u razvoju direktne demokracije.
Kao uvod možete pročitati tekst Zvonimira Kontreca "Arhitektura je politička izjava".

 

10:00 - 15:00
[Trg Petra Preradovića/Cvjetni trg]

Sajam knjiga se seli na otvoreno, pa su knjige dostupne i na "špici"... U slučaju lošeg vremena sajam se seli nazad u prostor Zelene akcije (Frankopanska 1, u dvorištu).

10:00 - 15:00
[Trg Petra Preradovića/Cvjetni trg]

Performans: CIRKORAMA - NIJE SVE TAKO CRNO!
Jednog crnog dana jedna crna mačka pređe put jednoj crnoj ovci i ova crna ovca taman htjede da kaže ovoj crnoj mački kako.... kad se iznenada pojavi jedna crna rupa i proguta onu crnu ovcu, a ona ista crna mačka nastavi tako da prelazi preko puta svemu i svakome...
Probudite se! Nije sve tako crno!

14:00
[Trg Petra Preradovića/Cvjetni trg]

RUČAK - Hrana, a ne oružje! dijeli besplatan veganski ručak.

12:00 - 16:00
[dvorana Zelene akcije, Frankopanska 1 (u dvorištu)]

Workshop "Anarchist World/R/Evolution"
It is (always) time for the anarchist movement to "get real or get lost" to the world. We must try to meet the challenges for the future of the world, there is little way around this. Anarchism must offer a coherent alternative again on different levels: social / political / cultural; individual; ecological / material / geographical ; and economical (production -> distribution and trading -> consumption). We will introduce you to an instrument of analysis and decision-making.
Starting from drawing up a mission statement and basic values we try to analyse the world and ourselves as individuals and as a collective movement. This could just be a way to learn about yourself and each other or lead to practical conclusions for the future. That will be up to you.
As preparation please read "Design your own utopia" (Chaz Bufe & Doctress Neutopia) and "Anarchy is order" (Pépé) on http://www.anarchyisorder.org. Try to answer the questions in the first for yourself and make up a SWOT-analysis of your own life from the second. No other special knowledge or preparation is required. Feel free to join.
We will also propose what we concluded for ourselves from our analysis. We will present briefly who anarchy is order.org are, what we do, why and how. It may be something worth considering for yourselves.

16:00 - 16:30
[dvorana Zelene akcije, Frankopanska 1 (u dvorištu)]

Predstavljanje Anarhofeminističkog festivala
Festival se događa u Zagrebu dva tjedna po završetku sajma knjiga. Na predstavljanju možete saznati više o programu i koncepciji festivala.

17:00 - 18:30
[dvorana Zelene akcije, Frankopanska 1 (u dvorištu)]

Protivljenje militarizmu u Izraelu i Anarhisti protiv zida
Uvod u diskusiju: Lior Voliynich.
Dok u vijestima stalno slušamo o sukobu izraelaca i palestinaca, te zidu koji ih razdvaja, nikada ne čujemo vijesti o suradnji i zajedničkom otporu militarizmu, ratu i razdvajanju dva naroda.
Lior Voliynich, izraelski prigovarač savjesti, će govoriti o iskustvima, aktivnostima i aktualnoj situaciji u regiji. Sve skupa će biti upotpunjeno sa tri kratka videa.

18:30 - 19:30
[dvorana Zelene akcije, Frankopanska 1 (u dvorištu)]

Zeleni alati za održivu revoluciju
Predstavljanje knjige Brune Motika i Dražena Šimleše, koja pokriva širok spektar praktičnih savjeta, socijalnih, političkih i ekoloških motiva okretanju održivoj revoluciji. Knjiga je koncipirana kao praktičan priručnik, baziran na osobnom iskustvu i znanju, odnosno znanjima prikupljenim tijekom nekoliko godina intenzivnog bavljenja permakulturom i svime što možemo vezati uz nju.

19:30 - 21:00
[dvorana Zelene akcije, Frankopanska 1 (u dvorištu)]

Anarhija i obrazovanje
Uvod u diskusiju: Hrvoje Jurić. Obrazovanje u jednom ekonomsko-političkom sistemu je obrazovanje za taj sistem. Ono što sistem jest zrcali se u obrazovanju, a zauzvrat obrazovanje pomaže održavanju tog sistema. Zato kritika postojećeg sistema u cjelini mora posebnu pažnju posvetiti kritici postojećeg obrazovnog sistema, njegovih principa, modela i institucija.
Cilj ove diskusije je da se problematika obrazovanja razmotri iz anarhističke perspektive, što uključuje i anarhističku kritiku današnjeg obrazovnog sistema i njegovih "vrijednosti", kao i razvijanje alternativnih slobodarskih koncepcija obrazovanja.
Pritom kao putokaz mogu poslužiti anarhistički autori/ce koji su se bavili problematikom obrazovanja (od Maxa Stirnera i Mihaila Bakunjina do Emme Goldman, Herberta Reada i Paula Goodmana) i oni autora čije su ideje, u nekim aspektima, bile bliske anarhističkima (npr. Ivan Illich i Paulo Freire), ali i neki primjeri anarhističkog obrazovanja kao što su Escuela moderna Francisca Ferrera (Barcelona, 1901-1909) i Modern School njegovih američkih nastavljača/ica (New York i Stelton, 1911-1953).

 

10:00 - 15:00
[Zelena akcija, Frankopanska 1 (u dvorištu)]

Sajam knjiga - dođite na kavu ili čaj, potražite knjigu koju ste propustili prethodnih par dana, pozdravite se sa sudionicima i provedite nedjeljno prijepodne u ugodnom društvu...Time zatvaramo 3. Anarhistički sajam knjiga.

14:00
[Zelena akcija, Frankopanska 1 (u dvorištu)]

RUČAK - Hrana, a ne oružje! dijeli besplatan veganski ručak.